De Syv Fjell

De Syv Fjell

Hver dag ser jeg bort på fjellene. Jeg ser hvordan regntunge skyer legger seg rundt toppene som en tett tåke og jeg ser hvordan fjellene bader i sol på godværsdager. Jeg setter utrolig pris på nærheten. Det at jeg kan knytte skoene, gå ut av huset og ha sti under føttene i løpet av noen få minutter er virkelig verdifullt. Noe av det beste med Bergen er at man kan ha denne nærheten til fjellet uansett hvor man bor i byen. De syv fjell omkranser bebyggelsen og krydrer området med gode turmuligheter. For meg blir det oftest ett fjell av gangen, men nå som finværet er her ble det like gjerne alle syv på en gang. 

Her deler jeg min opplevelse av turen rundt Bergen-by – turen som tar deg over 7 fjelltopper og som anslås å ta mellom 9 og 12 timer. 

Det ble en tidlig morgen på Lyderhorn. Havtåken var i ferd med å slippe taket og temperaturen var fortsatt stigende.

 

KJENTE OG KJÆRE FJELL

Etter snart 5 år i Bergen har jeg og fjellene blitt gode venner. Jeg føler jeg kjenner de ut og inn. Nå har jeg absolutt ingen mulighet til å telle hvor mange ganger jeg har vært på hvert av fjellene, for det er mange. Likevel er det noe spesielt med å gå alle fjellene på en dag. Å se Bergen, innseilingen til byen og de omkringliggende fjellene fra alle kanter på en dag er ganske så flott. Selve 7-fjellsturen har jeg bare gjort en gang tidligere. Den gang løp jeg turen på halvparten av tiden vi brukte da vi gikk og opplevelsen ble naturlig nok veldig annerledes.

Ulriken gir en av turens fineste utsikter. Hit kommer tusenvis av turister hvert år.

START OG SLUTT

Turen starter ved Gravdal, et kvarters busstur fra Bergen sentrum. Derfra tar man fatt på dagens første fjelltopp, Lyderhorn. Det begynner med noen km på asfaltert vei før man går over på fine stier. Fra Gravdal skal man altså gå 7 fjelltopper før man ender på Sandviksfjellet på andre siden av innseilingen til Bergen. 

Gravdal busstopp.

 

Første etappe går på asfalt. Deretter blir det vekselsvis asfalt, grus, sti og stein.

 På vei til turens første fjelltopp, Lyderhorn.

7 FJELL, 4 URBANE ETAPPER

Med 7 fjell og 4 etapper gjennom bybebyggelse blir dette en ganske så unik opplevelse. Gang etter gang går man fra bystøy til stillhet. Det tar ikke mange minuttene man er skjermet fra lydene man finner i bybildet og kan nyte den frodige naturen man finner langs stiene.

Tradisjonelt sett er det Lyderhorn (396 moh), Damsgårdsfjellet (284 moh), Løvtakken (479 moh), Ulriken (643 moh), Fløifjellet (320 moh), Rundemanen (568 moh) og Sandviksfjellet (392 moh) som regnes som de syv fjell. På denne turen får man kjenne det i knærne, for det blir en god del høydemeter tilbakelagt. Klokken min viste gode 2400 høydemeter da vi var ved veis ende. Det tilsvarer omtrent Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen i høyde. 

Turens lengste etappe i bebyggelse går mellom Løvstakken og Ulriken.


Om du vil bære lett kan et tips være å kjøpe mat på matbutikkene man passerer. Første butikk finner du på Melkeplassen etter Damsgårsfjellet. Deretter har du flere butikker mellom Løvstakken og Ulriken. Om du foretrekker å bære med deg mat er det likevel ikke feil å unne seg en is underveis. 

Selv om det til tider er skiltet, kan det være greit å ta en titt på ruten før du legger av gårde.

 Ruten finner du her

FAVORITTEN

Det er vanskelig å velge seg ut en favoritt blant de syv fjell, da de alle har sine positive sider. Likevel, om jeg må velge et av de syv fjell som mitt favorittfjell må det nok bli turens første fjell. Det er nok kombinasjonen av den nydelige utsikten og naturen på vei til toppen som gjør at Lyderhorn trekker det lengste strået. Man passerer blikkstille vann og gamle skyttergraver. På toppen får man panorama-utsikt over fjordlandskapet og innseilingen til Bergen. 

Fra en av mine tidlige morgener på Lyderhorn.

TURENS KOSELIGSTE ETAPPE

Etappen fra Svartediket til Fløienfjellet er nok turens koseligste del.

Veien smyger seg bratt opp fra Svartediket mellom Fløyen og Ulriken. Den går sikksakk og til tider meget bratt. Tar man det ikke rolig her, så kjenner man det definitivt i benmuskulaturen. Men litt melkesyre er det så absolutt verdt, for når veien flater ut går du i et skikkelig idyllisk område med plantede, frodige trær langs veien og med herlig utsikt. 

Turen byr på mange flotte parti, men dette synes jeg kanskje er det aller fineste! 

HVOR SLITSOMT ER TUREN EGENTLIG?

Dette er jo relativt, men det er en lang dagstur med totalt sett mange høydemeter. Likevel er det også en perfekt tur å teste sin egen turform- nettopp fordi du kan kaste inn håndkleet så og si hvor enn du måtte være. To av toppene har heis og mellom toppene er det godt kollektivtilbud. 

Utsikten fra Rundemanen mot Løvstakken.  

Da jeg løp turen for første gang ble jeg fryktelig sliten. Det ble nærmest et maraton med masse stigning og til tider også utfordrende terreng. Å gå turen er noe litt annet og det vil nok være overkommelig for de fleste som går en del på tur. Jeg tror vi kan si det sånn at har du tenkt tanken, så kan du klare disse 38 kmerne. 

Om du er av de som ikke tenker tanken, men har lyst til å utforske disse flotte turområdene med en litt lenger tur så kan du dele opp turen i to og ta en av delene på en dag. Hva med å ta Lyderhorn, Damsgårsfjellet og Løvstakken, eller Ulriken, Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet? 

Fellestur eller eget initiativ?
Vetle Veiteberg, Celina Therese Ekholt, Hanna Øiestad Damskau og jeg valgte å gå utenom den arrangerte turen. 

FELLESTUREN

På søndag 27. mai arrangeres turen i regi av Turistforeningen og veldig mange velger å gå Syv Fjells Turen denne dagen. Selv gikk jeg sammen med noen venner, og vi valgte rett og slett den dagen det var meldt aller best vær. 

Om du går på søndag eller en tilfeldig godværsdag - riktig god tur! Det blir en tur du sent vil glemme! 

Skjermdump fra MovesCount.